Healthylicious

Healthylicious е проект за здравословно хранене. Едно от хобитата ми е здравословното хранене и приготвянето на десерти без захар. Healthylicious включва YouTube канал, в който снимам видеа, опитвайки нова храна, блог с рецепти за десерти без захар и инстаграм и фейсбук акаунт, където качвам различни снимки.

YouTube канал

Блог с рецепти

Facebook страница

Instagram акаунт


Приключението ми без захар ∞

Пътят ми с диетите, здравословното хране и т.н. започна когато заминах за Шотландия и започнах да живея сама. В началото бяха диетите – действаха да, но не ме караха да се чувствам добре, по-скоро дори ми вляеха негативно. И след периоди на диети, без диети, чувства на лишения, преяждане, купуване на кутии с понички и бисквити, които да изяждам плачейки най-накрая открих баланса и себе си.  През 2015, когато бях 2ри курс, ни поставиха задача да снимаме кратък документален филм. Реших, че ще го направя за захарта и ще експериментирам със себе си – няма да консумирам захар 1 месец. Аз, която обожавах сладкото и нямаше и ден, в който да не ям нещо сладко, да не завърша вечерята с десертче или да си хапна сладко-сладко някой бонбон. Най-голямото ми постижение преди това бяха 3 дни, в които не бях яла захар и то когато бях на 90 дневната диета, където на всеки 4ти ден може да ядеш въглехидрати (и когато аз се тъпчех с безброй сладки неща, за да издържа следващите 3 дни). Е, експериментът започна. Бях почти убедена, че няма да издържа, че не 5тия ден вече ще плача и ще се тръшкам и реших, че ако това се случи просто ще спра. НО! За моя голяма изненада, когато не правиш нещо на сила, а за собствено удоволствие и от интерес, нещата се получават. Не бях на диета – все още хапвах всичко, но не купувах и не консумирах нищо с добавена захар. И така открих вълшебния свят на храната и сладкото без захар. Открих невероятните палачинки, с които закусвам до ден днешен, хилядите десерти. Разбира се, след периода на филма си хапвах от време на време, не пропуснах рождените дни и празниците през зимата, но вече го нямаше това желание да се натъпча или да изям целия свят. Чувствах се различно и гледах по съвсем различен начин на храната. Бях решила, че ако ми се дояде, ще ям….но така и не ми се дояждаше. Към този момент, последният съзнателен десерт, който съм изяла беше през май месец (мляко с ориз), защото така и не се научих да отказвам….и беше домашно направен от човек, на когото бях на гости. Но за мен да ям мляко с ориз не е “забранено” – просто бих си го приготвила с ядково мляко, без захар, а с ванилия и с много канела. Защото комбинацията на вкусове е това, което ни липсва. Канелата ме кара да се връщам в детството, а не захарта в десерта.
През лятото открих хиляди нови рецепти, реших, че ще експериментирам с този начин на хранене и до ден днешен почти винаги закусвам с десерти и сладки неща, но единствената захар, която те съдържат е плодова. Не добавям друг вид захар, макар че съм консумирала сурови десерти с кокосова захар или стевия, когато съм ги получавала от кутиите, за които се абонирам ежемесечно. Не добавям мед, защото нямам домашен, а дори когато имам, не прекалявам с него. Избягвам сушени плодове (фурми и сливи), макар че не ги оричам и когато ми се прииска си хапвам или когато приготвям домашни бисквити. По темата много е изписано, много може да се говори. Захарта е пристрастяваща – колкото повече я консумираме, толкова повече я търсим и искаме.

Истината е, че слушам тялото си. Но знам, че то повече няма да ми каже, че му се яде поничка от супермаркета. Просто идеята ме отвращава. Но когато през ума ми мине нещо – просто си го приготвям. Обожавам да готвя, това е цяло изкуство. Иии така се роди този блог – място, където да споделям открията си и красивите и вкусни десерти, които се получават.

Голяма част от рецептите са вдъхновени от невероятната група IFS – Lifetime Challenge, където дамите публикуват страхотни рецепти без захар и с преобладаващи протеини от яйца, извара и интересни брашна и т.н. Уникална и любима група!

Най-хубавото на рецептите в този блог е, че търпят страшно много промени и добавяне на различни съставки. Защото импровизацията е най-хубавото нещо! 

* През 2015 си поставих като цел да опитвам всяка седмица различна храна. Може да прочетете личния ми блог, където споделям каква нова храна съм опитала и какви преживявания съм имала.

Документалният ми филм за захарта:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *