Седмица 108. Тайландски ресторант. Веган Бургер. Пазари.

Седмицата започна с голямо “събитие” за мен, а именно това да ям пица в ресторант. Вече съм споменавала трудния период, през който преминавах относно храненето и знаете за всички крайности, в които съм изпадала. Това да ям пица в ресторант беше непосилно до преди няколко дни. Та тя има глутен, добавки, сосове, които имат захар вероятно, всякакви добавки, млечни продукти в повечето случаи :)) Но пък какво толкова, нали? Щом можах да ям баница на Нова година, тиквеник и домашните милинки на баба ми (да, това беше последното ми огромно постижение), реших, че мога да ям и пица.

Мястото беше La Pastaria, a финалното решение се появи, когато прочетох, че пицата се прави с квас. Избрах Вердура – моцарела, гриловани тиквички, печен пипер, грилован патладжан, печен лук, пресен босилек, салса „Верде”. Разбира се, вкусът беше чудесен и останах повече от доволна, не просто от пицата, а и от вкуса и цялата емоция – личи си по усмивката ми. (След няколко седмици ще ходя в Рим за рождения си ден и бях решила, че там също ще си хапна италианска пица).

Ако тогава знаех каква седмица ме очаква и колко още ще “преодолея” себе си, хапвайки различни вкусотии, без напълно да обмислям съставките им, да се обсебвам и натоварвам от това, нямаше да повярвам.

Е, очакваше ме пътуване до Лондон. И то не с кого да е, ами с любимото ми foodie. И си бях обещала, че просто ще се забавлявам и ще ям. Бяхме си запазили апартамент с идеята да има кухничка и да си правим закуска. Пристигнахме доста късно и съответно за първата сутрин нямахме продукти и решихме, че ще хапнем навън. Автоматично чувството за напрежение се опита да се промъкне, но не му позволих. Толкова беше лесно да искам да закусвам само яйца, защото това е save food. Но не! Пообиколихме квартала и видяхме доста симпатичното Witch Cafe.

Реших, че все нещо ще има вътре. Предлагаха различни сандвичи, поридж (овесени ядки), хумус със зеленчуци и т.н. Реших обаче да предизвикам себе си и си поръчах сандвич – със sourdough (квасен) хляб, хумус и зеленчуци. Е, беше си страхотен.

Хлябът – много ароматен и надявам се с хубави съставки. Това че е с квас автоматично ме успокоява. Хумусът – определено домашен, имаше мноого чесън :)) Кафето също беше чудесно – така че какъв по-хубав старт на пътешествието из Лондон?

Обядът също беше “хумусен” – в заведението Hummus bros – нещо като купа с хумус, фалафел, червен пипер и салатка. Също мнгоо вкусно и приятно.

Обикалянето беше голямо, а времето чудесно. Много обичам Лондон, както вече съм споменавала. Градът е толкова голям, необятен и чудесно място за кулинарни експерименти.

Няколко пъти съм казвала и че обожавам пазари (Мадрид и Барселона). В Лондон не бях ходила и бях повече от развълнувана да бъда на два такива – Borough Market и Camden Town Market.

Borough Market се намира до Tower Bridge и предлага мноого зеленчуци, плодове, всякакви барачки с храна – от месо, до веган и вегетариански, много сладкиши. Много сирена, хляб с квас, подправки и т.н. – за всекиго по нещо. Опитахме салата с патешко и кутия с оризови нудли със скариди + гьоза – зеленчуци в оризови кори.

  

Една от вечерите бяхме на азиатски бюфет – отново нещо ново, различно и предизвикателно. Бюфетът се намираше не къде да е, а в China Town – близо до Piccadilly Circus – новото ми любимо място в Лондон. Бюфетът, в който ние седнахме (а имаше доста такива) бе на цена £10,50 на човек. Аз очаквано заложих на свежи зеленчуци, малко задушен ориз, печени картофи, броколиии (сипах си няколко пъти от тях), скариди, тиквички с тофу и някакви кълнове. Останах много доволна и се нахраних задоволително.

След пазара случайно попаднахме и на УНИКААААЛЕН магазин, а именно Whole Foods Market. Огромен супермаркет със здравословни продукти. Направо Рай за мен. Опитах бадемовия йогурт на Nush с карамел и хибискус  (Ingredients: Live almond milk yoghurt (80%) (almond milk [almonds/filtered water], tapioca starch, carob gum, fruit extract, live vegan cultures), Caramel & hibiscus (20%) (coconut sugar, coconut milk, hibiscus) и някакво кремче – Tofu Passion – Laura’s Idea – Fresh tofu 84% (GM-free soya beans), unsorbated prunes, walnuts, agave syrup. Можех да прекарам адски много време в този магазин и нямам търпение някой ден пак да се върна там :))

Следващият ден включваше посещение на втория пазар – Camden Town Market – където имаше различни ръчно направени неща, хоби, антики и мнооого, много храна! Коя от коя по-хубави. Имаше бургери, палачинки, ръчно направена паста, пици, царевични хлебчета, фалафели и т.н.

Аз реших да заложа на веган бургер от Vbuger – ей така за идеята да ям бургер, но пък да опитам веган вариант :)) Е, всичко щеше да е чудесно, ако не бях чакала 40 минути, за да ми го приготвят (а това беше щанд на пазара). Самият бургер беше с нахутено кюфтенце – smashed chickpea and roasted sweet potato burger seasoned with organic turmeric and cumin, lettuce, tomato and red onion, and drizzled with spiced harissa mayonnaise and tahini ( аз помолих да е без сос). Хлебчето беше стандартно. А картофките – сладки. Бяха вкусни. Опитах се да “преглътна” обикновеното хлебче и че сигурно съдържанието ми никак нямаше да ми хареса и да се насладя на бургера, но вече бях толкова изнервена от чакането и гладна, че просто го хапнах набързо и приключих с мисълта за него.

Вечерта беше може би най-различното ядене, а именно тайландски ресторант. Специално го гугълнахме и избрахме такъв с добър рейтинг от Trip Advisor – Chayda Thai Cuisine. Взехме си сет меню, което включваше:

Предястия:

  • chicken satay – tender chicken pieces marinated in Thai herbs and spices served on wooden skewer
  • spring rolls – vegetarian spring rolls
  • fish cake – minced fish mixed with curry paste, chopped lime leaves and long beans
  • prawn toast- minced prawns mixed with garlic and coriander root spread on toast and deep fried topped with sesame seeds
  • prawn in pastry – deep fried king prawns wrapped in pastry

Основни:

  • Goong Pad Med Ma Muang Himmaparn – stir fried prawns sauteed with special Thai sauce, cashew nuts, spring onions, mushrooms and peppers
  • Gang Dang Gai – red curry chicken in coconut milk and vegetables
  • Red Pad Makhan – stir fried duck breast with basil leaves and lime leaves
  • Pad Mix – stir fried vegetables
  • Steamed Jasmine Rice

Всичко беше чудесно и съм горда, че ядох deep fried храна и не знаех какви са съставките на сосчетата в храните (които със сигурност са съдържали захар).

Пътуването ми до Лондон определено беше повече от чудесно! Нямам търпение за следващото подобно приключение!

 



HEALTHYLICIOUS

УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL

FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ

 


х Анелия

Leave a Reply