Седмица 130. Кроасан с квас. Сладолед от черен сусам.

Супер импулсивно реших да придружа баща ми до Пловдив и София за два дни. Тръгнахме много рано сутринта, а в Пловдив бяхме на представяне на книга. Състоя се и една много дългоочаквана среща, но за нея ще ви разкажа след няколко седмици. Запознах се с някого, с когото скоро ще имаме много истории заедно. Вечерта … Continue reading Седмица 130. Кроасан с квас. Сладолед от черен сусам.

Седмица 129. Бурата.

Ако сте чели последните ми постове, със сигурност знаете историите и размислите покрай пицата. Понякога, през няколко седмици, просто ме обзема чувството, че ми се яде пица. Е, във Варна има два ресторанта, на които съм склонна да се доверя, че пиците им са с добри съставки. Това са La Pastaria и Стария Чинар, където … Continue reading Седмица 129. Бурата.

Седмица 128. Средиземноморски ориенталски ресторант.

Тази седмица беше допълнение на предните, а именно опитах още няколко вкуса от сладоледите на Fudada - с малини; с маракуя и шоколадовия с боровинки. Вече съм опитвала 4 вида и бих казала, че само маракуята не ми хареса много, защото ми идваше кисела. Малините са страхотни, а шоколадът ... ммм! Общо взето все още … Continue reading Седмица 128. Средиземноморски ориенталски ресторант.

Седмица 127. Кокосова захар.

Тази седмица приготвих и опитах няколко нови неща. Първото включваше веган бургери. Невероятно вкусно хлебче от лимец с квас от Sunny Green във Варна, с кюфтенце от нахут. Мммм! От кога си мечтаех за бургер! Вкъщи си направихме нещо като DIY, а именно поставихме всички съставки на плота и всеки сам си сглоби бургера. В … Continue reading Седмица 127. Кокосова захар.

Седмица 126. Пробиотична вафла.

В началото на юни месец се потопих в различни приключения - става все по-топло и горещо, лятото се усеща, а тялото ми все повече има нужда от леки храни. По време на един от фермерските пазари си купих ръчно точени талиатели от лимец и приготвих уникална паста със сотирани печурки, сирене от кашу Delishu и … Continue reading Седмица 126. Пробиотична вафла.

Седмица 125. Frudada сладолед.

Тази седмица беше много приятна, а именно защото беше любимият ми празник - 24-ти май. Нямам обяснение защо го обичам толкова много, но цялата атмосфера покрай манифестацията, събирането на целия град, слънцето, децата, усмивките...има нещо магическо в този ден. Бях и на две абитуриентски, които бяха доста идентични спрямо храна - салата с домати, краставици, … Continue reading Седмица 125. Frudada сладолед.

Седмица 124. Улица на готвачите.

Тази седмица имаше няколко събития и преживявания. Отидох на изпращането на Първа езикова - въпреки че вече не познавам почти никого, а с учителите нямаше какво толкова да си кажа, все пак беше приятно - не само слънчево, но и  ми беше интересно да гледам рокли :)) Успях да открия и нова пекарна във Варна, … Continue reading Седмица 124. Улица на готвачите.

Седмица 123. Розова палачинка.

Тази седмица присъствах на Street Food Festival във Варна. Още от началото следях информацията за него във Фейсбук и нямах търпение да го посетя. Оказа се обаче, че събитието се организира доста "далеч" - тоест трябва да се отиде с кола и беше почти на края на града (ресторант allinclusive в Бизнес Хотела). Имаше не … Continue reading Седмица 123. Розова палачинка.

Седмица 122. Foodie-ing. Джелато. Палачинки.

София! България! Вкъщи. Прибрах се. Кацнах в София и както се досещате седмица преди това вече проучвах заведения и се чудех как да прекарам деня. София е любимото ми място за foodie приключения. Бях с родителите си и избрах да закусваме в Cafe Parallel 43 след дълго проучване и чудене къде какво се предлага. Повечето заведения … Continue reading Седмица 122. Foodie-ing. Джелато. Палачинки.

Седмица 121. Веган английска закуска.

През официалната ми последна седмица в Абърдийн като студентка (предстои ми да се върна там само за няколко дни през юли за завършването) реших да се отдам на дегустация на неща от менюто на любимото ми FoodStory. Все пак както съм казвала, то ще ми липсва най-много от този град.  Вече съм посещавала Палачинковите недели … Continue reading Седмица 121. Веган английска закуска.

Седмица 120. Дисертация. Бюфет.

Предпоследната ми седмица в Абърдийн! Уау! Тази седмица беше "белязана" с най-важното събитие - предаването на дисертацията! Това е доста паметен момент за всеки студент, нали? Писането на дисертацията определено не беше нещо толкова стресиращо и натоварващо. Поне за мен. Този път успях да си разпределя добре времето. Нямаше безсънни нощи. Нямаше много сълзи и … Continue reading Седмица 120. Дисертация. Бюфет.

Седмица 119. Лилав картоф. Сом. Пица с квас.

По време на двуседмичния ми престой във Варна, успях отново да пообиколя различни заведения и да опитам нови неща. Наслаждавайки се на слънцето и довършвайки дисертацията си, нямаше как да не отделя специално внимание и на храната. Едно от сладурските места във Варна е ресторантът Happy House, където попаднах малко случайно, тествайки храна за абитуриентската, … Continue reading Седмица 119. Лилав картоф. Сом. Пица с квас.

Седмица 118. Великден и кифлички.

Тази седмица беше посветена на това да се наслаждавам на слънчевото време във Варна. Правих тиквен сладкиш, хапвах домашен боб от мама, разбира се, не пропуснах най-любимата си пица в Ла Пастария, правих бананови палачинки, ядох домашни лимецови, открих ново заведение във Варна, което ми харесва - Олеа (на БМ е, има няколко етажа + … Continue reading Седмица 118. Великден и кифлички.

Седмица 117. Палачинкова неделя.

Тази седмица бе много вълнуваща за мен! Една от причните е, че се прибрах, разбира се, но по-интересното е участието ми в палачинковата неделя на пекарна Хатори във Варна! Палачинковата неделя се организира за трети път и е едно от най-вълнуващите събития за мен. За първи път присъствам във Варна, но съм била в Абърдийн … Continue reading Седмица 117. Палачинкова неделя.

Седмица 116. Холи Мела. Пица.

Още си спомням как пиша първия пост в този блог, втория семестър на втората ми година като студентка. А ето че сега свърши 3тата последна седмица в Абърдийн преди да завърша и преди да се прибера окончателно. В нетърпение броях дните и чаках да стане края на март. Не че не ми харесва в Шотландия, … Continue reading Седмица 116. Холи Мела. Пица.

Седмица 115. Brunch.

С главния герой от последните ми постове - Преслава, решихме, че трябва да опитаме да закусим навън, но нека по-скоро го наречем brunch, защото това се случи в 11 часа. Решихме, че трябва да опитаме и солена закуска, а не само палачинковата неделя. Това доведе до посещението на Bonobo - единственото напълно веган кафе (място) … Continue reading Седмица 115. Brunch.

Седмица 114. Mac n’ Cheese.

Тази седмица беше от бързо минаващите, но въпреки това отново успях да опитам няколко нови неща :)) С момичетата супер ненадейно седнахме в Yo Sushi и даже много се радвам, че го направихме, вместо да заложим на обичайния Starbucks. В Yo Sushi има лента, която се движи и можеш да си вземеш нещо в движение, или … Continue reading Седмица 114. Mac n’ Cheese.

Седмица 113. Subscription Box. Бедствено положение. 3-ти март.

Няма как седмицата след рождения ден да не е вълнуваща също :)) С Надя, съквартирантката ми, си празнувахме заедно рождените дни. И подаръка, който получих беше нещо, което винаги тайничко съм се надявала - някой да ми подари храна (хаха!). Момичетата бяха опаковали всичко като абонаментна кутия (защото ги обичааам!) и вътре имаше различни продукти, … Continue reading Седмица 113. Subscription Box. Бедствено положение. 3-ти март.

Седмица 112. Италия. 23.

Италия, Италия, Италия! Голямо вълнение ме обвзе, когато с родителите ми решихме да прекараме рождения ми ден в Рим (имаме си традиция да се събираме някъде из Европа покрай рождения ми ден :)) ). Преди 8 години беше първото ни посещение на Италия, но тъй като бяхме с колата не стигнахме до столицата, но пък … Continue reading Седмица 112. Италия. 23.

Седмица 111. Полента.

111 седмица - какво хубаво число! И какво по-хубаво от това да завърши с приключения в Италия :))  Седмица 111 започна нормално - е, беше си леко натоварена с различни задачи. Нещата, които опитах включваха полента (или качамак). Признавам получи ми се чак втория път - първия добавих твърде много вода. Полентата се сгъстява като … Continue reading Седмица 111. Полента.

Седмица 110. Брезова вода.

Може би знаете, че много обичам subscription boxes - поръчвам си редовно Good Box от почти две години, а в Австралия се влюбих в Goodness Me Box. Реших, че е крайно време да експериментирам и в Шотландия. The Goodness Project - избрах Mini / The Vegan Goodness box варианта и получих следните продукти: шоколадови вафлички (но имаха … Continue reading Седмица 110. Брезова вода.

Седмица 109. Веган мусака.

Първата седмица обратно в университета мина много бързо. А, и майката на съквартирантката ми беше при нас - признавам беше си много хубаво някой да е сготвил манджичка, да е стоплил стаята и да те пита как ти е минал денят :)) Новото нещо, което опитах беше веган мусака във FoodStory - програмата ми е … Continue reading Седмица 109. Веган мусака.

Седмица 108. Тайландски ресторант. Веган Бургер. Пазари.

Седмицата започна с голямо "събитие" за мен, а именно това да ям пица в ресторант. Вече съм споменавала трудния период, през който преминавах относно храненето и знаете за всички крайности, в които съм изпадала. Това да ям пица в ресторант беше непосилно до преди няколко дни. Та тя има глутен, добавки, сосове, които имат захар … Continue reading Седмица 108. Тайландски ресторант. Веган Бургер. Пазари.

Седмица 107. Броколи. Морски дарове.

Тази седмица не включваше толкова много нови неща - по-скоро добре познатите стари. Последната ми седмица във Варна преди началото на последния семестър като студентка в Шотландия. Ех! Времето лети - след няколко месеца завършвам бакалавърската си степен, не мога да повярвам! Нещата, които опитах тази седмица бяха: -> безглутенови спагети Фрути ди Маре със … Continue reading Седмица 107. Броколи. Морски дарове.

Седмица 106. Азиатски ресторант.

Тази седмица включваше няколко основни момента - изпита ми (йессс, най-накрая мина!), срещата ми във Foodstory с друго foodie по душа, където хапнахме вкусни супички, дългото ми пътуване до България, през Глазгоу и няколко дневния ми престой в София. София отново беше прекрасна. Времето беше с мен и храната както се досещате също беше подбрана … Continue reading Седмица 106. Азиатски ресторант.

Седмица 105. За 2018. | Week 105. To 2018.

[English below] Празниците минаха. И в такива моменти осъзнавам, че не е нужно човек да чака празниците или да е толкова искрено щастлив само тогава - тъй като животът си тече. Често винаги чакаме нещо, броим дните до нещо и имаме някакви крайна цел - това ни прави по-мотивирани и по-целеустремени. Но какво всъщност се … Continue reading Седмица 105. За 2018. | Week 105. To 2018.

Седмица 104. Празници. Тиквено лате.

Коледааааа! Празници! Коледа е любимото ми време от годината! Обожавам уютa, топлината, настроението на всички, събирането на семейството - няма такова друго време. Хората сякаш стават различни. И това е супер красиво. Стават по-добри, по-споделящи, по-отворени към света. Това е времето, когато хората се наслаждават на момента - най-накрая никой не мисли къде трябва да … Continue reading Седмица 104. Празници. Тиквено лате.

Седмица 103. Тофу с пак чой. Лемецови вкусотии. Петмез от цвекло.

Тази седмица беше седмицата на лимеца! Лимецова пица от Храна за любов! Ех, от колко време ми се хапваше пица! Там не пропуснах да опитам и любимите си безглутенови питки (с оризово брашно и много подправки), пушен чедър (от кашу и кокосово масло) и картофената тортия,  която от доста време гледам как публикуват онлайн и … Continue reading Седмица 103. Тофу с пак чой. Лемецови вкусотии. Петмез от цвекло.

Седмица 102. Сурови торти. Чили. Спагети от тиква. Киш. Кюфтета от цвекло.

Бих казала, че това си беше седмицата на суровите торти! Изядох цели 4! За първи път ми се случва. Но пък си бяха страхотни! Разбира се, последните два дни в Абърдийн реших, че ще посетя по още веднъж любимото FoodStory Cafe и Bonobo Cafe - насладих се на малинова торта и пекан пай. Малиновата не … Continue reading Седмица 102. Сурови торти. Чили. Спагети от тиква. Киш. Кюфтета от цвекло.

Седмица 101. Jackfruit. Доматени ньоки.

Палачинковата неделя ме вдъхнови и тази седмица почти всяка сутрин закусвах с палачинки (бананови с кокосово брашно), соев йогурт, superfood гранолата на Foodstory, орехи, горски плодове, малко сироп от фурми, канела и т.н. (всичко от шкафа общо взето). Няколко пъти ходих до там (естествено!) и си купих две от тези чудесни кокосови барчета (подсладени с … Continue reading Седмица 101. Jackfruit. Доматени ньоки.

Седмица 100. Тахани. Спагети от черен боб. Pancake Sunday.

Стотна седмица! Еха! Сто нови храни, преживявания, приключения и страхотни (е, и не толкова страхотни) моменти! Благодаря ви, че сте част от това приключение с мен! Удоволствие е да описвам какво ми се случва и да преоткривам света всеки ден! Този блог е едно много специално място, където се чувствам себе си! Сто е само … Continue reading Седмица 100. Тахани. Спагети от черен боб. Pancake Sunday.

Седмица 99. Следолед от кашу. Веган Вестивал.

Имам си нов любим сладолеееед! И това е Booja-Booja, който се прави от кашу, вода и е подсладен с агаве. Мммм! Обожавам соления карамел с пекан! Гледайте двете видеа, където може да ме видите да ги опитвам да първи път и да говоря повече за съставките! Йессс! Кой не обича сладолед? https://www.youtube.com/watch?v=V9ej4Z9nN9E https://www.youtube.com/watch?v=ACRQg4wD0EU В събота … Continue reading Седмица 99. Следолед от кашу. Веган Вестивал.

Седмица 98. Нишесте от тапиока.

Вярвали ли сте някога, че можете да се самоунищожите сами? Помните ли всички песни, картинки, филми ... за разбитите сърца, за разочарованието, за загубените мечти и надежда...и острата болка, която изпитваш, когато някой те нарани? Мислиш си, че е краят на света... В крайна сметка обаче се оказва, че човек страда най-много, когато сам се … Continue reading Седмица 98. Нишесте от тапиока.

Седмица 97. Màlaga.

Малага беше нещо неочаквано и импулсивно. Обикновено съм човек, който планира абсолютно всичко и живее в пълен график, но се опитвам да се предизвиквам, защото често в живота се случват непредвидени неща и човек трябва да може да се приспособи. Дори просто нещо като това да не мога да закусвам или да не е това, … Continue reading Седмица 97. Màlaga.

Седмица 96. Жълта ряпа. Пащърнак.

След връщането ми от Малта бях толкова вдъхновена, че общо взето всеки ден готвех! От това вдъхновение се родиха следните рецепти: първият ми домашен хумус тиквено брауни, което пожъна доста голям успех печено тофу със сусамово олио печена жълта ряпа + други зеленчуци пюре от жълта ряпа, пащърнак и моркови Сблъсъкт ми с жълтата ряпа … Continue reading Седмица 96. Жълта ряпа. Пащърнак.

Седмица 95. Малта. Sea food & more.

Малта беше едно невероятно приключение! Приключение, което определено беше в правилната посока към "възстановяването" ми. Под възстановяване имам предвид връщането към самата мен, която бях изгубила. Мислех, че не искам да говоря за това, но в интерес на истината е точно нещото, което искам да кажа, защото както прочетох в La Sagrada Familia - 'confession … Continue reading Седмица 95. Малта. Sea food & more.

Седмица 94. Мини киви.

Във Великобритания е пълно с всякакви плодове и зеленчуци през цялата година - в момента (октомври) има пъпеши, дини, ягоди, боровинки, ананаси, манго, смокини, круши, ябълки, мандарини .. целия спектър! Както се досещате обаче не бих ги класифицирала като особено вкусни! Точно по тази причина се опитвам да залагам на по-екзотичните плодове или сезонните. Също … Continue reading Седмица 94. Мини киви.

Седмица 93. Талиатели от едамаме и боб мунг.

Новото ми откритие тази седмица са талиатели от едамаме (соеви зърна) и боб мунг. Марката (Explore Cuisine) има различни видове спагети и паста от бобови, ориз и т.н. Тези, които купих в момента са намалени в Asda и са на цена £2 (редовната е около £3). Когато се сварят талиателите имат аромат на зелен чай, както … Continue reading Седмица 93. Талиатели от едамаме и боб мунг.

Седмица 92. Суров шоколад.

Университът бързо те завърта в кръговрата си. И не винаги остава достатъчно време за писане. Е, за храна има винаги! Успях най-накрая да опитам шоколадите на Loving Earth. Една от любимите ми влогърки е Сара от Sarah's day, а тя е направо обсебена от продуктите на Loving Earth (и Blue Dinosaur барчета). Открих малките шоколадчета … Continue reading Седмица 92. Суров шоколад.

Седмица 91. Кокосов веган сладолед. Безглутенов хляб с квас.

Пристигането ми в Шотландия бе леко депресиращо, тъй като след 7 дни в Барселона, когато пристигнах тук валеше и беше страшно студено. Направо ми стана тъжно и ми се прииска вече да се прибирам. След като се настаних обаче и излязох до магазина, времето вече бе по-добро. Направих обиколка и типично за мен, не можах … Continue reading Седмица 91. Кокосов веган сладолед. Безглутенов хляб с квас.

Седмица 90. Пресни фурми. Испанска кухня.

Испания е като сбъдната мечта. И преди, и сега. Обичам да пътувам. Обичам големите градове и с удоволствие ги разглеждам. Харесвам и Лондон, и Париж, и Ню Йорк ... миналата година обаче се влюбих в Австралия и градове като Сидни, Бризбън... това, което ми хареса в тях бе топлината, която излъчваха (вероятно имаше общо с … Continue reading Седмица 90. Пресни фурми. Испанска кухня.

Седмица 88. Едамаме.

Тази седмица опитах едамаме с морска сол в Happy. Останах приятно изненадана. Едамаме прилича много на зелен боб - в шушулката има малки бобчета, които трябва да се обелят. Морската сол е прекрасно допълнение към вкуса. Хареса ми и определено е нещо, което бих яла пак, а и е чуден снак, заменящ ядките. "Едамаме е … Continue reading Седмица 88. Едамаме.

Седмица 89. Миди Сен-Жак. И още.

Това беше последната ми седмица в България преди да замина за Шотландия. Разбира се, трябваше да бъде отбелязана подобаващо. Включваше излизане по повод годишнината от сватбата на родителите ми - ресторант The Bay на Дружба. Този ресторант бързо се превърна от един от любимите ми във Варна - невероятна атмосфера, а храната е изключително вкусна … Continue reading Седмица 89. Миди Сен-Жак. И още.

Седмица 87. Кактусова смокиня.

Кактусовата смокиня или бодливата круша е плод, който бе купен от майка ми от ЦБА, за да го опитаме...тъкмо когато си мислех, че вече съм опитала всички екзотични плодове, които продават във Варна! Е, плодът имал и незабележими бодли (все пак е кактус, логично, нали?) и в крайна сметка се вдобих и с трънчета. Срязах … Continue reading Седмица 87. Кактусова смокиня.

Седмица 86. “Пастет” с ананас и къри.

Тази седмица разсъждавах над факта, че това да направиш нещо за първи път е лесно, но да го направиш за втори е доста трудно и всъщност изисква повече кураж, точно защото вече знаеш какво да очакваш и страхът по-лесно надделява. Напоследък ме преследва темата за излизането от комфортната зона - място, където от известно време … Continue reading Седмица 86. “Пастет” с ананас и къри.

Седмица 85. Пататник.

Тази седмица бях няколко дни на почивка в Родопите и нямаше как да не опитам пататник. Като малка преди години съм яла, но този си беше традиционен. Опитах 2 - един в хотела, който бе доста дебел и сочен и един до Бачковския манастир, който пък беше по-скоро мазени тънък. Като съставки - настъргани картофи, … Continue reading Седмица 85. Пататник.

Седмица 84. Веган “луканка” Musala.

И предишното лято съм опитвала такава луканка, даже може да прочетете за нея в поста ми от тогава. Този път опитах почти същия продукт, но на друга марка, а именно на една от новите фирми на българския пазар Musala (произвеждат сурови барчета, крекери и вече веган луканка). Съставките са: Сушени домати, цвекло, слънчоглед, ленено семе, … Continue reading Седмица 84. Веган “луканка” Musala.

Седмица 83. Веган сирена Cheese the Queen.

Емоциите и преживяванията са нещо интересно. За последните 2 месеца преживях толкова много нови емоции, което е интересно, защото винаги съм си мислела, че човек може да изпита краен брой емоции. Покрай шофьорските изпити, изпитах безумния стрес, притеснение и т.н. и наблюдавах нови реакции от страна на тялото си - обикновено в стресови ситуации ям, … Continue reading Седмица 83. Веган сирена Cheese the Queen.

Седмица 82. Крекери от камут.

Тази седмица опитах крекери от камут и останах доста доволна. Намерих ги в малко био магазинче на центъра и са италиански. Не ям чак толкова често крекери и имам конкретни любими (на Ziddo с лимец, босилек и т.н.), но тези бяха с много приятен вкус - почти без конкретен аромат и доста леки и приятни. … Continue reading Седмица 82. Крекери от камут.

Седмица 81. Жив шоколад. Emotional eating.

Човек е най-големият си враг....както е казал някой мъдър философ.  Интересно е как понякога сами се съсипваме и си причиняваме какво ли не....без ясна причина. Когато бях в Австралия може би бях постигнала най-големия баланс в психическо и физическо отношение. Хранех се пълноценно, не се лишавах, тренирах...не се тъпчех с простотии, обичах себе си, всяка … Continue reading Седмица 81. Жив шоколад. Emotional eating.